About…change

Este firesc faptul ca ti se pare dificil sa accepti o schimbare majora in viata ta, tocmai din cauza sentimentului de teama pentru necunoscut. Insa, eliminand sabloanele, convingerile limitatoare anterioare sau orice fel de bariera din noul tau drumul iti oferi sansa de a fi flexibil in fata schimbarii. Daca vrei sa usurezi si mai mult procesul, iti poti contura un plan de schimbare, astfel incat sa vizualizezi concret etapele pe care le parcurgi.

Printr-o serie de schimbari am trecut si eu in ultima vreme, asta explica si absenta mea aici.

Traim intr-o lume in care “singura constanta este schimbarea”. Totul in jurul nostru se schimba in timp – corpul nostru, mentalitatea noastra, relatiile noastre, compania in care lucram, sistemul social in care traim.

Ceea ce este diferit astazi este viteza si frecventa foarte mare a schimbarilor. Cautam o relatie stabila, un loc de munca sigur si prietenii de durata. Companiile cauta crestere pe termen lung si dezvoltare durabila. Putem avea toate aceste lucruri, dar mai degraba in sensul de proiecte pe termen lung, decat garantia ca “nimic nu se va schimba niciodata”.

Cum ne adaptam la schimbare?

Cred ca putem intelege si accepta schimbarea in viata noastra si putem invata sa apreciem lucrurile bune ale oricarei schimbari.

Primul pas ar putea fi sa intelegem ce se intampla in interiorul nostru pe parcursul procesului de schimbare.
De exemplu, schimbarea poate fi faptul ca am un nou loc de munca. Tranzitia este multitudinea de stari prin care trec in acest proces. Si astfel, simt teama… mi-e teama ca nu o sa ma integrez in noul colectiv sau ca nu o sa am performanta dorita. Sunt entuziast si nerabdator – de-abia astept sa incep! Ma bucur sa fiu intr-un colectiv nou. 

Pentru a invata din schimbari, primul pas este acela de a accepta in interiorul nostru ca facem o “trecere”. Mai mult, trecerea nu este neaparat lina, intrucat schimbarea, daca este autentica, presupune efort. Astfel, va fi intotdeauna un decalaj temporal intre schimbarea externa, formala si cea interiora, din sufletul nostru.
In aceasta trecere, avem nevoie de resurse. Si daca societatile traditionale aveau ritualuri de trecere, in lumea moderna suntem mai singuri si ne bazam mai mult pe resursele interioare si reteaua familiala si sociala.

Dar vestea buna este ca toti suntem experti in schimbare! Am schimbat cu totii orase, scoli, locuinte, locuri de munca, relatii… Iar de acum inainte, nu ramane decat sa apelam la ce ne-a ajutat atunci.

Pentru a atinge succesul, trebuie sa iesim din zona noastra de confort, sa acceptam schimbarea si sa evoluam, ajungand, astfel, la fericire. Nu putem fi fericiti daca vrem sa stagnam pentru ca stagnarea inseamna involutie. Si nu putem fi fericiti atunci cand ne dorim să involuam.

Eu simt ca am evoluat, sunt foarte fericita si de asta am decis sa impartasesc cu voi aceste ganduri, poate va ajuta sa treceti si mai usor peste perioadele in care aveti parte de schimbari.
Love,

C


Photo : Calin Andra

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s