incredere in sine

Ce este încrederea în sine şi cum o obƫinem?

Am învăƫat de-a lungul timpului că încrederea în sine este un lucru vital, esenƫial pentru a atinge atȃt succesul profesional, cȃt şi cel personal. Persoanele sigure de propriile lor puteri au reuşit „performanţa” de a se aprecia pentru cine sunt cu adevărat, cu toate că nu sunt perfecţi şi, pe lângă multe calităţi, au şi o mulţime de defecte. Încrederea în sine  poate fi cultivată în timp şi prin exerciţiu, de fiecare dintre noi.

Încrederea în sine este strâns legată de modul în care noi ne percepem pe noi înşine. Iar lipsa sau „deteriorarea” încrederii în sine e un semn că, fie conștient, fie inconștient, nutrim gânduri negative despre propria persoană. Când siguranţa în propriile forţe este slabă, atunci şi stima de sine este scăzută şi, deşi nu este recunoscută ca o problemă de sănătate mentală, aceasta poate cauza afecţiuni de ordin psihologic, din cauza faptului că îţi afectează abilitatea de a face faţă stresului.  Astfel, poţi cădea în depresie, poţi dezvolta tulburări de alimentaţie sau chiar anxietate socială.

În schimb, o stimă de sine ridicată te va ajuta să te cunoşti mai bine şi să te preţuieşti la adevărata valoare, să te bucuri de toate realizările tale de până acum.  Pe lângă faptul că vei fi conştient de punctele tale forte, le vei şti şi pe cele slabe, lucru care te va ajuta să le îndrepţi. În plus, te poate transforma într-un „magnet” care îi atrage pe toţi din jurul său prin încrederea în sine pe care o emană şi prin carisma personală, ajutându-te să îţi pavezi calea către succesul personal şi profesional.

Sfaturi pentru a-ţi creşte încrederea în forţele proprii

Înfrânge-ţi temerile! Fiecare experienţă, oricât de dramatică ar fi, te întăreşte şi îţi dă curajul să mergi mai departe. De aceea, în loc să creezi bariere mentale atunci când dai de greu, fii curios! Această atitudine te va ajuta să fii deschis şi entuziast, dar şi să percepi lucrurile care te înspăimântă ca pe o joacă, ceva distractiv şi interesant. Modul în care judeci lucrurile te va ajuta să îţi învingi temerile.

Acţionează! Dacă ai reuşit să îţi înfrângi teama, eşti pregătit să treci la fapte, iar acţiunile te vor ajuta să îţi creşti încrederea în forţele proprii. Dacă doar stai să te gândeşti la ceea ce ai de făcut, nu reuşeşti decât să îţi alimentezi starea negativă interioară. În schimb, începând un lucru şi finalizându-l vei descoperi acea senzaţie nemaipomenită pe care munca dusă până la capăt ţi-o oferă. Rezultatul acţiunii tale s-ar putea, de asemenea, să te ajute să îţi creşti încrederea în tine.

Acceptă eşecul ca parte normală a vieţii! Nu suntem perfecţi, nu avem întotdeauna dreptate şi nu toate lucrurile decurg conform planului. Dar dacă nu îţi este teamă că la un moment dat vei da greş, înseamnă că ai înţeles că eşecul nu este un capăt de drum şi că ai puterea de a trece peste un astfel de episod negativ. Momentele în care greşim ne ajută să acumulăm experienţă, să învăţăm, să observăm părţile noastre slabe şi astfel să putem să le corectăm.

După ce ai făcut primul test şi ai văzut că te poƫi ƫine zilnic de nişte obiective mici ,iar acestea iƫi aduc rezultate, iar rezultatele iƫi cresc increderea in tine, pasul următor este să te provoci pe tine insuƫi la lucruri mai mari decȃt pȃnă acum.

Nathaniel Branden, psihoterapeut şi filozof canadian consideră că respectul de sine se dezvoltă în acord cu conştiinƫa de sine. Le propune pacienƫilor săi exerciƫii care să permită ca partea inconştientă din ei să devină con­­­­­ştientă. De exemplu, aplicarea tehnică a frazelor (scrise sau orale) timp de cȃteva minute pe zi: „A fi responsabil de sine înseamnă…“, „Dacă aş vrea să fiu mai fericit as­tăzi aş pu­tea…“, „Dacă mi-aş accep­ta fricile, aş fi…“, „Dacă mi-aş accepta entuziasmul aş face…“.

 

Încrederea în sine se dezvoltă zilnic pe măsura rezultatelor. Nu uita asta!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s